Slast mesa in izdelkov iz njega

15 julija, 2017
0
0

V okviru 38. mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov pod okriljem jubilejnega, 55. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki bo letos na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni med 26. in 31. avgustom, je kot prvo v prostorih Biotehniške fakultet, potekalo ocenjevanje presnega mesa, zatem pa na gornjeradgonskem sejmišču še mesnih izdelkov.

Ocenjevalno komisijo za meso  je kot predsednica vodila prof. dr. Lea Demšar, za mesne izdelke pa  prof. dr. Božidar Žlender, oba Biotehniška fakulteta Ljubljana.

V obeh skupinah oz. štirih različnih kategorijah je skupaj sodelovalo 33 podjetij z 239 izdelki, največ (31 z 227 izdelki) jih je bilo iz Slovenije, dva proizvajalca z 12 izdelki pa še s Hrvaške. Komisija je podelila 10 šampionskih naslovov, 1 veliko zlato medaljo, 67 zlatih medalj, 17 zlatih medalj za tržno ponudbo, 89 srebrnih medalj, 16 srebrnih medalj za tržno ponudbo in 18 bronastih medalj. Po kategorijah je bilo ocenjenih 158 standardnih izdelkov (A), 20 novih izdelkov (B),  12 varnih mesnin (C) ter 49 izdelkov svežega/presnega mesa (D).

Z najvišjim priznanjem, veliko zlato medaljo za največ šampionskih naslovov, je bil nagrajen izdelek Poli light z 30 % manj maščob. Perutnine Ptuj d.d. Šampion kakovosti pa so prejeli izdelki,  ki so na ocenjevanjih pod okriljem sejma AGRA trikrat zapored prejeli zlato medaljo.

V konkurenci mesa (kategorija D) so bili to: Fit nabodalca, Kolekcija NATUR PREMIUM, Piščančji kebab (vse Perutnina Ptuj d.d.), in Pivka začinjen piščanec – višja kakovost, vir selena (Pivka Perutninarstvo d.d.); med mesnimi izdelki (kategorije A, B, C) pa so bili s šampionskim naslovom nagrajeni: Koketa pileća jetrena pašteta 5 x 25 g, (Koka d.d. Varaždin, Hrvaška), Hrustljavčki (Mesarija Kragelj d.o.o., Sela pri Volčah, Tolmin) in Pepe piščančja hrenovka in Posebna klobasa vija vaja (oboje Perutnina Ptuj) ter Njami piščančje hrenovke in Njami piščančje hrenovke s sirom (oboje Pivka Perutninarstvo).

Priznanje za inovatorstvo (kategorija B) in za tržno ponudbo svežega mesa (kategorija D) je komisija podelila Perutnini Ptuj; priznanje za varne mesnine (kategorija C) pa je prejela Pivka Perutninarstvo.

V letošnjem letu je bilo  razpisano še posebno priznanje za kategorijo Barjene klobase (posebna, pariška, z dodatki zelenjave ipd.) iz vseh vrst mesa, tudi perutninskega, ki so narejene v tem tipu klobas. Najvišje ocenjen izdelek in s tem dobitnik priznanja je: Poli light z 30 % manj maščob, Perutnina Ptuj.