Čez dva dni zadnji žebelj v krsto KZ Lenart v Slovenskih goricah?

Kot je znano, se je zadruga v stečaju znašla po neuspešnem poskusu prisilne poravnave, ki jo je – potem, ko se je ta že nekaj let pred tem otepala likvidnostnih težav,  zanjo predlagala KZ Ptuj, ki jo je pod določenimi pogoji načrtovala pripojiti. Ptujčani so upnikom predlagali znižanje skupaj skoraj za pet milijonov terjatev KZ Lenart za polovico, preostali dolg pa bi po enoletnem moratoriju odplačevali do leta 2025. Dobavitelji in banke se s tem niso strinjali, zato je bil stečaj neizogiben.

Že od začetka leta 2020 je KZ Ptuj najemnik sedem od desetih poslovalnic KZ Lenart, tedaj pa je za določeni čas prevzela tudi 24 (od skupaj 57, kolikor jih je bilo ob stečaju) zaposlenih.  Ptujčani so ob najemu poplačali dolg teh poslovalnic do dobaviteljev, poplačali pa so tudi kmetom, ki jim je KZ Lenart dolgovala za prevzeto mleko, meso in poljščine. Poslej s kmeti z območja nekdanje lenarške zadruge z veliko večino tudi poslovno sodelujejo.

Stečajni upravitelj se je odločil, da bo najprej poskušal prodati nepremično premoženje KZ Lenart na desetih različnih lokacijah v celoti, torej v paketu. Gre za tri bencinske servise s prodajalnami, zbirni center za živino, različna zemljišča ter poslovno-kmetijski center v Lenartu. Izklicna cena na dražbi je 3,5 milijona evrov. Kot je poročal Večer, je zadruga za seboj pustila 3,4 milijona evrov kratkoročnih poslovnih terjatev in 2,9 milijona evrov finančnih obveznosti. Premoženjsko stanje stečajnega dolžnika pa je bilo po oceni ob začetku stečaja dobrih 4,5 milijona evrov.

Namiguje se, da naj bi bil kupec paketa nepremičnin KZ Ptuj, a to se gotovo ne bo zgodilo, saj gre za nepotreben in velik vložek.

Morda se bo po obočju delovanja največja slovenska kmetijska zadruga odločila za kakšno nepremičnino, če oziroma ko se bodo te prodajale ločeno. Trenutno ptujska zadruga za najem sedmih kmetijskih prodajaln, v lasti stečajne KZ Lenart – na Cankovi, v Rogašovcih, Benediktu, Sveti Ani, Jurovskem Dolu, Cerkvenjaku in za poslovno-kmetijski center v Lenartu, mesečno plačuje 8.500 evrov.