Čez Mursko polje dišalo po prleških kolinah

29 januarja, 2022
0
0

Zimski je najbolj primeren čas za koline.  Starejši se čas kolin spominjajo z nostalgijo, ko se je na njih zbrala vsa družina, sorodniki, znanci, sosednje… Kolin pa so bili najbolj veseli otroci.

Kot piše dopisnik Jože Žerdin, so tedaj  bile koline za vsako družino poseben praznik na katerega so se skrbno pripravljali in so nekoč potekale od jutra do večera. Ko je gospodinja jedi pripravila, je sledila dopoldanska malica. Medtem pa je gospodinja že v kuhinji pripravljala obilno kosilo. Proti večernim urah pa je spet zadišalo po večerji, ko je ob obloženi mizi z mesenimi dobrotami zbralo vsa družina, sorodniki,  sosednje, znanci.

Nekaj tega utripa pa je v soboto, 29. januarja na Grüntu, njihovem prireditvenem prostoru ali prav za ta namen zgrajeno prleško domačijo, pripravilo Turistično društvo Cven pri Ljutomeru. Letos že 16. prleške koline so člani društva tudi letos pripravili z namenom, da se ohrani to lepo kmečko opravilo.

Namen njihove prireditve je, da se ohranja stara prleška kulinarika in jedi ter pijača iz nekdanjih časov. Na jedilniku prleških kolin na Cvenu je bila bujta repa, pražena ajdova kaša s svinjskimi jetri, pečeno meso in zelje s fižolom. Za možje pa je bilo žganje in bio rdeče vino, ki so ga člani društva pridelali na Grüntu.

Društvo se je za koline že dalj časa pripravljalo, kajti za koline je bilo potrebno zrediti prašiča. Bil je domače reje in težak 285 kilogramov, ki ga je podarila družina Kokol s CvenaKoline so potekale pri – 3 stopinjah Celzija, kar je bilo kot nalašč za to opravilo: to je bil pravi zimski čar (pred leti so bile koline v snegu in mrazu).

Vsi ki so se udeležili kolin, so bili deležni mesnih dobrot lanske prleške tünke. V kuhinji je kot glavna kuharica – gospodinja na Grüntu, kuhalnico vrtela Marica Košnik, pridružila pa se ji je Marina Raj. Glavni mesar na kolinah je bil Milan Košnik, sicer gospodar Grünta na Cvenu, pomagal pa mu je Marjan Vičar, v pomoč pa so mu bili Milan Gabor in Anton Kosi.

Glavni mesar je imel ta dan kar veliko dela, saj je moral vsak kos mesa posebej razrezati in najboljše kose nameniti za tünko. Slanino pa je rezal na manjše kose, ki jih je potem za zaseko barili, ostalo je šlo v predelavo za mast in ocvirke. Večji del mesa je bil namenjen za pripravo klobas.

Prireditve sta se med drugim udeležila tudi podžupana matične občine Ljutomer, Niko Miholič in Janko Špindler.

Turistično društvo Cven je lansko leto praznovalo 20. obletnico delovanja na področju ohranja kulturne dediščine, turizma na vasi in kulinarike.