Zima, čas za znanje, ostali poletni časi za delo

Z odločitvijo, da strokovni del Dneva KGZS Zavod Ptuj, ki je sicer že več kot desetletje vsako leto poteka enega od petkov v juniju, prvič pripravijo že v zimskem času, se je izkazala za zelo uspešno.

Zaradi koronskih omejitev sicer tudi  ni potekal v živi, temveč prek njihove spletne povezava aplikacije ZOOM. Zagotovo so organizatorji na ta način uspeli zagotoviti še večjo udeležbo javnosti,  kot sicer. Včerajšnji predavanji, namenjena prašičerejcem, je  sledilo čez 70 slušateljev; današnjih, namenjenih govedorejcem, pa celo čez 200.

Direktor KGZ Ptuj, Andrej Rebernišek, je oba dneva, ko je imel pozdravne nagovore, poudaril pomen prenosa strokovnih znanj v prakso. Zimski čas, ko imajo kmetje za spremljanje novosti in drugih tem s teoretičnih področjih več časa, je dejal, da je kot naročen za to. Morda ne bi bil odveč razmislek, da bi na ta način učinkovitejši teoretični del na daljavo, ko so rejci in drugi lahko tudi pisno v živo postavljali vprašanja,  ostal tudi v prihodnje; junija, ko bo ob dnevu Zavoda še družabno srečanje s podelitvijo priznanj za najboljše rejce, predstavitvijo licenciranih bikov tamkajšnjega Osemenjevalnega središča lisaste pasme, morda tudi govedorejska razstava, pa je itak v načrtu srečanje v živo. Prihodnje leto bo ptujski Zavod počastil že 70. obletnico in zagotovo je tudi takšen model – zimskega izobraževanja in poletnega druženja med to osrednjo inštitucijo s področja kmetijstva in živilstva v Spodnjem Podravju na eni in rejci na drugi več kot posrečena oblika.

Na posvetu za prašičerejce, ki ga je moderiral specialist za prašičerejo, sicer na Zavodu tudi vodja Javne službe za kmetijsko svetovanje Peter Pribožič, sta včeraj govorila dr. Meta Čandek Potokar s Kmetijskega inštituta Slovenije in Damjan Jerič s KGZ Murska Sobota. Prva je predstavila modelne primere reje prašičev za proizvodnjo izdelkov višje kakovosti; drugi je govoril o ekonomičnosti reje prašičev pitancev v višjo težo.

Na dnevu govedorejcev, danes, pa je direktor Mlekarske zadruge Ptuj predstavil trg z mlekom na območju EU, dr. Johannes Rosegger iz Avstrije je govoril o subklinični ketozi kot podcenjeni težavi pri kravah molznicah. Vpliv priprave krme in tehnike krmljenja na zauživanje krme in na mlečnost pri kravah molznicah je predstavil mag. Anton Hohler (KGZ Ptuj), njegov kolega dr. Andrej Toplak in dr. Jože Starič (Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani), pa sta predavala o driskah pri teletih. Danes je bil moderator vodja oddelka za živinorejo Damiel Skaza.

Že prihodnji teden bo na spletni strani KZG Ptuj na volja povezava s posnetki vseh včeraj in danes predstavljenimi predavanji.

Nekatere o njih bomo predstavili tudi v naslednjih številkah Kmečkega glasa.