Kakšen kruh jemo?

15 februarja, 2023
0
0

 

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (Zbornica), ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, je opravila tradicionalno senzorično ocenjevanja izdelkov s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva. Letošnje število vzorcev je bilo rekordno.

 

Najvišje nagrade – zlato priznanje, ki so jih podelili v kategorijah kruh, pekovsko pecivo, fino  pekovsko pecivo, keksi, sveže slaščice v hladni verigi, testene ter prvič tudi v konkurenci izdelkov iz testa in sendviči, je prejelo 17 podjetij. Toliko jih je na ocenjevanju tudi sodelovalo, svoje vzorce v ocenitev pa so prinesla podjetja sama. Največ zlatih priznanj je bilo tudi letos v kategoriji kruha (99), finega pekovskega peciva (38) ter sveže slaščice v hladni verigi (27).   

 

zlata priznanja so prejela podjetja Conditus d.o.o., Delakorda d.o.o., Don Don d.o.o., Gostinske storitve in trgovina Jože Čož s.p., Hlebček d.o.o., Iz krušne peči d.o.o., Konditor d.o.o., Mercator IP d.o.o., Mlinopek d.d., Mlinotest d.d., Pekarna Pečjak d.o.o., Petrol d.d., PPS-Pekarne Ptuj d.o.o., Sastela d.o.o., Spar Slovenija d.o.o., Zebra patisseries, Abstrakt d.o.o. in Žito d.o.o. Med njimi absolutno največ Žito Ljubljana in Don Don oziroma Pekarna Grosuplje (oba po 35) ter Hlebček Pragersko in Mlinotest Ajdovščina (oba po 26).

Po podatkih Zbornice se v Sloveniji z dejavnostjo pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva ukvarja 336 gospodarskih družb, ki skupaj zaposlujejo 4.297 ljudi. Njihovi čisti prihodki od prodaje znašajo 377,1 milijona evrov, Dodana vrednost znaša 141,9 milijona evrov oziroma 33.018 evrov na zaposlenega