Prešernov pohod z dušo

11 februarja, 2024
0
0

Domača društva so se tudi letos podvizala in na dan slovenskega kulturnega praznika pripravila tradicionalni pohod, ki je privabil 289 udeležencev. Kulturno-rekreativna prireditev s ravninsko potjo po okolici  je tudi tokrat sodila med enega od 35 pohodov  pod okriljem Pohodov po Krajinskem parku Goričko

Marsikomu se je ta tipična panonska vas vtisnil v spomin po svetovnem tekmovanju oračev, ki so ga z Moravskimi Toplicami in Mlajtinci gostili   leta 2009, zaradi znane prekmurske domačnosti in preprostosti pa postaja vse bolj poznan tudi po pohodu v čast našega največjega pesnika. Eden od odgovorov, zakaj že nekaj let velja za enega od najbolj obiskanih prireditev te vrste na obeh bregovih Mure, je v njeni pristnosti, saj domačini leto za letom na svoj način izkazujejo gostoljubje in s tem pripomorejo k dobremu počutju vseh.

Med udeleženci so bili najbolj številčni tudi letos prijatelji iz Višnje Gore, saj so jih –Tatjana Šturbaj iz vrst gasilcev, Boštjan Skubic iz planinskega društva Polž in Daša Habjan iz vrst upokojence, med njimi pa so bili tudi pohodniki iz Ivančne Gorice in Zagorice pri Velikem Gabru, topot pripeljali že rekordnih 48.  Med njimi sta bila tudi najstarejša, 86-letna Cilka Groznik in 79-letni Franci Bašar.

Skupina Mroški iz Lopate pri Celju je štela 21 ljudi, učencev z OŠ III Murska Sobota pa je bilo 17, med njimi sta bila z 8 leti najmlajša Neža Kovač in Maks Kuronja.

Da ima tešanovski pohod pod vodstvom Branka Recka dušo, pa velja pripisati kulturnemu vložku, ki se  na spontani način zgodi na vmesni postojanki, ko pohodniki s svojimi prispevki – recitacijami, prepevanjem in drugimi vrstami nastopov, oblikujejo njegovo vsebino. Na Ivancih pri večnamenski dvorani, ki je nastala z domiselno prenovo »stare šole« in ob kateri so lepo uredili tudi športni center, so se domačini zelo potrudili. Ivanske ženske iz treh krajevnih društev in ob pomoči krajevne skupnosti so z organizatorji pohoda za vse pripravile izdatno okrepčilo, gostitelji pa so poskrbeli tudi za glavnino priložnostnega programa. Uvodoma je Špela Novak zapela Prešernovo Zdravljico kot našo himno, prebrala je nekaj pesmi, tako kot Zala Raus, tudi na tem pohodu nepogrešljivi Martin Horvat, ki jih šteje 84 let, pa je prebral nekaj pesmi iz svoje pesniške zbirke Moje ljubezni. Alojz Trplan kot predsednik KS Ivanci jih je seznanil z zgodovino in sedajo podobo kraja. Piko na »i« je programu s šaljivoosebno izpovedjo in analizo svojega imena tudi letos dodala  v Tešanovcih rojena Šavlova Mariška (Marija Slavič), ki sedaj živi v Radencih.

Tradicionalno prekmurska bujta repa z mesom je pohodnikom po 12 kilometrih hoje tudi letos zelo teknila; ob zvokih domačih glasbenikov – Mirana in Kristijana Koltaja, ki nastopata pod imenom Dou Nostalgija, pa so marsikoga tudi letos zasrbele pete, zato se je zavrtel na odru dvorane domačega vaško-gasilskega doma, tudi letos izhodišče in sklepno dejanje tešanovskega pohoda.