Priprave na velikonočno razstavo

25 februarja, 2024
0
0

Za članice Društva upokojencev (DU) Moravske Toplice so zelo zanimiva tudi ročna dela, ko z dejavnostjo vezenja, kvačkanja in drugih ročnih spretnosti s sukancem, volno ter iglo in kvačko ohranjajo ljudsko izročilo in dejavnost svojih prednikov, velikokrat pa prijetno združijo s koristnim.

Članice ročnih del so aktivne vso leto, razen  v poletnih mesecih. Ustvarjajo najrazličnejše izdelke, ki jih potem na svojih rednih ali  priložnostnih razstavah tudi rade pokažejo širši javnosti.

V času velikonočnih praznikov je njihova prva tradicionalna razstava, ob koncu leta pa v krožku pripravijo še božično-novoletno razstavo, ki sta z izdelki vselej tematsko prilagojeni in obe že vrsto let potekata v hotelu Termal v Termah 3000 v Moravskih Toplicah.

Vodja krožke Erika Koca je povedala, da je zadnja njihova razstava ob koncu lanskega leta med obiskovalci – največ je bilo gostov hotela, na ogled njihove razstave pa so prišli tudi od drugod – naletela na zelo dober odziv in odobravanje. S svojimi deli, pretežno nastalimi  na rednih tedenskih delavnicah ob ponedeljkih v vaško-gasilskem domu v Tešanovcih, veliko časa za njihovo dokončanje pa je bilo potrebnih v okviru prostih ur doma,  so na razstavi sodelovale Dragica Trajber, Zlatica Lipič, Marica Kojek in Erika Koca. Na ogled so postavile čez 160 svojih najrazličnejših izdelkov, v prvi vrsti kvačkanih  in vezenih, med katerimi je bilo mogoče videti prtičke, angelčke, okraske za božično drevo, podkvice za srečo, križe, copatke za dojenčke, adventne venčke in druge izdelke. Kot vsako leto in na vsaki razstavi, so članice veliko svojih izdelkov podarile obiskovalcem. Tako pridobijo tudi kakšen prostovoljni prispevek za pokrivanje stroškov pri nabavi materialov za delo; glavnino sredstev za to pa vsako leto dobijo od svojega matičnega društva oziroma Občine Moravske Toplice. 

                                                                                                                                                                        

Če je bila božično-novoletna razstava pregled njihove ustvarjalnosti od septembra do decembra, je poudarila Erika Koca; velikonočna, na katero se že vneto pripravljajo, pa bo v izdelkih zajela njihovo ustvarjalnost od januarja do marca letos.

Lani so članice krožka ročnih del  svoje izdelke s ponosom pokazale tudi na priložnostni stojnici ob 130. obletnici evangeličanske gmajne oziroma cerkvene občine v Moravskih Toplicah, ki je bila septembra, že marca pa na razstavi ročnih del različnih društev v Vučji Gomili.

Članice krožka ročnih del  DU Moravske Toplice pa so v začetku letošnjega leta kot eni od predstavnikov 11 pomurskih društev upokojencev že sodelovale na regijski razstavi ročnih del, ki je v organizaciji Komisija za kulturo pri Pokrajinski zvezi društev upokojencev Murska Sobota potekala v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti. Njihova velikonočna razstava v Termah bo letos v četrtek in petek, 28. in 29. marca. Kot še dodaja vodja krožka, pa se z namenom pridobivanja novih idej ali seznanitve, kaj delajo v sorodnih sredinah, z veseljem udeležujejo tudi podobnih razstav drugih društev.

V krožku ročnih del si želijo, da bi se jim v prihodnje pridružilo še več novih članic, saj se bo lahko le tako širila in s tem ohranjala tradicija ročnih spretnosti med generacijami.

V pripravah na velikonočno razstavo na eni od ponedeljkovih delavnic (od leve): Zlatica Lipič, Erika Koca, Dragica Trajber in Marica Kojek