Šunka in gibanica za sladokusce

19 septembra, 2023
0
0

V organizaciji Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter ob podpori Mestne občine Murska Sobota se je na soboških mestnih ulicah zgodil že 13. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice.

V okviru festivala je tudi letos poteklo ocenjevanje teh na nacionalni in evropski ravni zaščitenih kulinaričnih posebnosti.

V konkurenci prekmurske gibanice je bilo ocenjenih 28 vzorcev, od tega jih je 8 prejelo zlato, 11 srebrno in 9 bronasto priznanje. Z ocenami za najvišje priznanje so se izkazali  Terme 3000 Moravske Toplice, Mlinopek Murska Sobota, Gostilna Marič Sebeborci, Junior Orehova vas, Mozaik dobrot Fram, Turistična kmetija Ferencovi Krašči, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji Katarina Puhan Bogojina in Pekarna Omar Rankovci. V kategoriji prekmurskih šunk pa so bile ocenjene tri mesnine, in sicer je zlato priznanje prejelo podjetje Kodila Markišavi, srebrni pa Posestvo Passero Tešanovci in Turistična kmetija Puhan Bogojina.

Prekmurska šunka

Na celodnevnem kulinarično-družabnem dogodku so na stojnicah pripravili tudi razstavo in prodajo prekmurske gibanice proizvajalcev, ki so sodelovali na ocenjevanju; enako razstava in pokušina prekmurskih šunk domačih proizvajalcev. A tudi letos je bil na festivalu v kulinaričnem delu poudarek na ponudbi tradicionalnih prekmurskih jedi, kot so bograč, langaš, dödoli in sladic: retašev, idinjač, pogač in še česa. Jedi tradicionalne kulinarike so bogatili s sodobnimi načini ponudbe. Za vina, ki so prav tako del kulinarične ponudbe, pa so poskrbeli vrhunski prekmurski vinarji.

Ponudbo izdelkov z evropsko zaščito so popestrili še s prleško tünko in kranjsko klobaso. Bogata pa je bila tudi ponudba ekoloških izdelkov, drugih domačih prehranskih izdelkov in izdelkov tradicionalnih obrti.

 

Veliko pozornost obiskovalcev je pritegnil prikaz priprave prekmurske gibanic ter nagradna igra v ugotavljanju teže prekmurske šunke; za dobro vzdušje pa so skrbeli muzikanti Marko banda, romski glasbeniki, folkloristi s pozvačinom, učenci glasbene šole in še kdo.