Umetnost ravne brazde

9 septembra, 2023
0
0

Na zemljiščih, s katerimi upravlja posestvo Grad Prestranek se je danes končalo 66. državno tekmovanje v oranju. Včeraj so orali na strnišču, danes na ledini.

V skupnem seštevku je bil v konkurenci plugi krajniki najboljši Matej Sinic iz ekipe Prekmurje 1. Za njim se je na drugo mesto uvrstil Primož Sukič (Prekmurje 2), Andraž Ceglar (Ljubljana) pa je bil tretji. V kategoriji obračalnih plugov pa so bili najboljši Igor Pate (Dolenjska) na prvem, Tilen Vogrinčič (Prekmurje 1) na drugem in Štefan Bakan (Prekmurje 2) na tretjem mestu.

Plugi krajniki (od leve): Jože Školč (ZOTKS), Primož Sukič, Matej Sinic, Andraž Ceglar, Jože Benec (KGZ Ljubljana).

Obračalni plugi (na sredini z leve): Tilen Vogrinčič, Igor Pate in Štefan Bakan.

Prekmurski orači.

Sočasno s tem tekmovanjem je bilo še 28. državno prvenstvo dijakov in študentov biotehniških šol, kjer je med mladimi orači s plugi krajniki slavil Jože Sambt (BŠ Rakičan), drugi pa je bil Benjamin Kavšek (GRM Novo mesto); v konkurenci oračev z obračalnimi plugi pa je zmagal Medard Jamšek (BC Naklo), drugi pa je bil Rok Žižek (BŠ Rakičan).

Tekmovanje je potekalo v odlični izvedbi KGZS – Zavod Nova Gorica, Centra biotehnike in turizma GRM Novo mesto ter Posestva Grad Prestranek; tudi tokrat pa je bilo pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Matej Sinic (levo) in Igor Pate bosta prihodnje leto barve Slovenije zastopala na svetovnem tekmovanju, ki bo v Estoniji.