Zaškrtali bodo traktorji iz več kot 30 držav

8 oktobra, 2023
0
0

Naša najboljša orača z lanskega državnega prvenstva, ki imata letos pravico nastopa na svetovnem prvenstvu – Anton Filak s plugom krajnikom, doma iz Gribelj pri Črnomlju, in Igor Pate z obračalnim plugom, doma iz Dolenjega Kamenja pri Novem mestu, sta že na prizorišču 68. Svetovnega tekmovanja v oranju v kraju Kuldiga v Latviji. Gre za manjše mesto s 13.500 prebivalci (po velikosti je podobno Murski Soboti), leži v središču zahodnega dela Latvije, 150 km od glavnega letališča v Rigi in 60 km od pristanišča Ventspils.

Oba naša tekmovalca, ki sta letos že 15. na tekmovalnem oranju najvišje ravni, sta takoj po prihodu na prizorišče že opravila prve treninge in sta dobro razpoložena. Njuna traktorja s plugoma so na tekmovališče iz Slovenije pripeljali s kamionom, tekmovalca pa sta ob Baltik prišla z avtodomom oziroma letalom.

Tekmovanje se bo uradno pričelo v petek, 13. oktobra z oranjem na strnišču, naslednji dan pa bodo najboljši orači z več kot 30 držav orali še na ledini. Jutri se bodo uradno pričeli treningi.

Od slovenskih oračev so pričakovanja velika, saj je na lanskem svetovnem tekmovanju v Republiki Irski Igor Pate v konkurenci obračalnih plugov s 3. mestom v skupnem seštevku osvojil prvo medaljo za Slovenijo.

 

Uradno so v Latviji od Slovencev tudi Igor Hrovatič kot mednarodni sodnik, Boštjan Bobnar je spremljevalec Igorja Pateta,  Gašper Filak pa  Antona Filaka.  Na prizorišču je kot član svetovne organizacije oračev iz Slovenije tudi starosta slovenskega tekmovalnega oranja Marjan Kardinar. V tej vlogi je že skoraj 20 let. Pred njim je bil slovenski predstavnik v WPO danes žal že pokojni Alojz Avšič.

 

Upamo, da našima tekmovalcema tla ne bodo delala preglavice, saj je njihova sestava 30% pesek, 20% mulj, 40% glina in 10% humus. Trenutno vreme ni ugodno, saj je deževno in okrog 10 stopinj.