Zgodovinski uspeh: Igor Pate 3. na svetu

23 septembra, 2022
0
0

Včerajšnji, 2. dan oranja na 67. svetovnem tekmovanju na Irskem, ko so se tekmovalci pomerili na ledini, je postregel z izjemnim uspehom Dolenjca Igorja Pateta, ki je oral v konkurenci obračalnih plugov.

Po 6. mestu v oranju na strnišču v sredo, je namreč včeraj pristal na 4. mestu. To je v skupnem seštevku obeh dni zadostovalo za skupno 3. mesto, kar pomeni, da je s tem dosežkom Slovenija dobila prvo medaljo na tovrstnih tekmovanjih:  bronasto v skupnem seštevku.

V oranju s plugi krajniki je bil Belokranjec Anton Filak na ledini včeraj 13. (na strnišču 17.), kar je skupaj zadostovalo za 15. mesto.

Treba je omeniti, da so bili tekmovalni pogoji zaradi strukture tal s kamenjem in nagibom terena zelo različni in veliko za uspeh je bilo odvisno tudi od sreče, saj so tekmovalci parcele tudi tokrat izbirali z žrebom.

Že po prvem dnevu se je v obeh kategorijah obetalo veliko zmagoslavje domačih oračev. To se je včeraj samo še potrdilo, saj sta oba – do letos 3-kratni svetovi prvak Eamonn Tracey s plugi krajniki in 2-krat najboljši na svetu John Whelan z obračalnimi plugi s konkurenco dobesedno pometla. Prireditev s sočasnim državnim prvenstvom in vrsto spremljevalnimi dogodki si je po poročanju organizatorjev – irske nacionalne zveze oračev, v treh dneh ogledalo kar 277.000 ljudi.

Na izjavo po zgodovinskem uspehu Pateta in vodje slovenske ekipe Igorja Hrovatiča, ki je bil tudi sodnik na tem tekmovanju, še čakamo.